29 Απριλίου 2010

Gimme a Hug


Save the Sharks - Save the Sharks - Save the Sharks - Save the Sharks



Save the Sharks - Save the Sharks - Save the Sharks

19 Απριλίου 2010

Υποθαλάσσιες ορθοπεταλιές.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ... ΠΟΔΟΚΙΝΗΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ OMER 7

Υποθαλάσσιες ορθοπεταλιές

Κολυμπάει σαν πιγκουίνος, μοιάζει με καρχαρία και «κατάγεται» από τον Καναδά. Πρόκειται για το διθέσιο ποδοκίνητο υποβρύχιο «Omer 7», που στα πλαίσια του εγχειρήματος «Αμφίβια Ζωή», θα βρεθεί τους ερχόμενους μήνες στην Ελλάδα, προκειμένου να διανύσει μια απόσταση 100 ναυτικών μιλίων με τελικό προορισμό την Ιθάκη του ομηρικού Οδυσσέα.

Πέρυσι το Σεπτέμβριο το Omer 6 έκανε το παρθενικό ταξίδι του στο  Ιόνιο. Φέτος έρχεται το «αδελφάκι» του Πέρυσι το Σεπτέμβριο το Omer 6 έκανε το παρθενικό ταξίδι του στο Ιόνιο. Φέτος έρχεται το «αδελφάκι» του Μόλις πέρσι, το αδερφάκι του, το «Omer 6», που κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας (4.916 κόμβοι) στην κατηγορία των μονοθέσιων μη προωστικών ποδοκίνητων υποβρυχίων, βρέθηκε στο Ιόνιο, σε μια πρώτη αναγνωριστική επαφή με τις ελληνικές θάλασσες.

Τα δύο υποβρύχια, «Omer 6 & 7», σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από φοιτητές του Πανεπιστημίου Ecole de Technologie Superieure στο Μόντρεαλ. Ωστόσο, διαφέρουν από τα περισσότερα υποβρύχια. Κατ' αρχήν, πρόκειται για υγρά υποβρύχια. Αυτό σημαίνει πως το εσωτερικό τους γεμίζει ολόκληρο με νερό. Στη συνέχεια, αν και ποδοκίνητα, αντί να χρησιμοποιούν για πρόωση τη συνηθισμένη προπέλα, χρησιμοποιούν δύο πτερύγια που κινούνται πάνω κάτω σαν αυτά των πιγκουίνων. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές των δύο «Omer», η κίνηση των δύο υποβρυχίων είναι βασισμένη στην αρχή της βιομιμητικής και στον τρόπο κολύμβησης των πιγκουίνων. Εντούτοις, το υδροδυναμικό τους σχήμα μοιάζει με αυτό του καρχαρία, προκειμένου να επιτυγχάνουν μεγαλύτερες ταχύτητες. Είναι φτιαγμένα από ελαφριά υλικά, όπως ανθρακονήματα και αλουμίνιο, ενώ ο αέρας του χειριστή (ή των χειριστών στην περίπτωση του διθέσιου «Omer 7»), προμηθεύεται από μπουκάλες ειδικά εγκατεστημένες μέσα στο υποβρύχιο. Τέλος, ένας μικρός υπολογιστής κατάδυσης ελέγχει την παροχή του αέρα, την κατανάλωση οξυγόνου, μετράει το βάθος, ενώ η τρισδιάστατη ψηφιακή πυξίδα βοηθάει στην υποθαλάσσια πλοήγηση.

Η ομάδα του εγχειρήματος «Αμφίβια Ζωή» βρέθηκε πέρσι το φθινόπωρο με το «Omer 6» στο Ιόνιο για τις πρώτες υποθαλάσσιες ορθοπεταλιές. Υστερα από αρκετές αναγνωριστικές αποστολές σε νησιά του Ιονίου, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το πρώτο δοκιμαστικό μέρος της αποστολής από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς στο Βαθύ της Ιθάκης. Μια απόσταση 15 ναυτικών μιλίων. Στο εγχείρημα «Αμφίβια Ζωή» ηγούνται ο αυστραλιανής καταγωγής εμπνευστής του, θαλάσσιος βιολόγος Lloyd Godson, και η Ελληνίδα σύντροφός του, ειδικευμένη στο μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις, Καρολίνα Σαρασίτη. Παρ' όλο που οι κακές καιρικές συνθήκες περιόρισαν την υποβρύχια αποστολή σε περίπου πέντε ναυτικά μίλια, η ομάδα αντιμετώπισε και έλυσε όλες τις καίριες τεχνικές προκλήσεις που προέκυψαν σχετικά με την υποβρύχια πλοήγηση, την παροχή αέρα και τη ρύθμιση πλευστότητας. Με βάση τα θετικά αυτά αποτελέσματα και την πρόοδο που σημειώθηκε, η ομάδα σχεδιάζει να επαναλάβει το πρόγραμμα σε μεγαλύτερη κλίμακα, 100 ναυτικά μίλια, κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι του 2010.

Το κίνητρο πίσω από το εγχείρημα «Αμφίβια Ζωή» ήταν να εμπνεύσει νέους ανθρώπους γύρω από θέματα επιστήμης και εφαρμοσμένης μηχανικής, να καλλιεργήσει την ευαισθησία του κοινού σχετικά με το περιβάλλον και, τέλος, να προσφέρει σε φοιτητές πανεπιστημίου μια εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία μετασχηματίζει τις θεωρητικές τους γνώσεις σε πράξη. Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής του «Omer 6» πραγματοποιούνταν καθημερινές παρουσιάσεις σε σχολεία, κοινωνικές ομάδες και το ευρύτερο κοινό των νησιών του Ιονίου. Η χρηματοδότηση της αποστολής του «Omer 6» στην Ελλάδα έγινε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ετήσιας χρηματοδότησης επιστημονικών μελετών.

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 17 Απριλίου 2010