27 Ιουνίου 2010

Bιντζότρατες τέλος

Ένα δυνατό όχι είπε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Αλιεία κα. Μαρία Δαμανάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απορρίπτοντας το αίτημα της Ελλάδας για ακόμη μια παράταση στη λειτουργία της βιντζότρατας. Η Greenpeace χαιρετίζει την απόφαση αυτή ως το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αλιεία και περιμένει από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην ουσιαστική προστασία των θαλασσών μας και των εθνικών μας πόρων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τη Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε στη χώρα μας ότι η προθεσμία παράτασης έχει λήξει και ότι οι επιστημονικές πληροφορίες που έστειλε σχετικά με την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων στα οποία στοχεύει η βιντζότρατα, είναι ελλιπείς ή ανύπαρκτες. Τόνισε επίσης ότι, δεδομένης της δραστηριότητας αυτού του εργαλείου πάνω από τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, η Ελλάδα δε θα ήταν σε θέση να αποδείξει στην Επιτροπή ότι το εργαλείο αυτό περιορίζεται μόνο στο 1/10 των εθνικών μας λιβαδιών όπως ορίζει η νομοθεσία. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση του σημαντικού αυτού θαλάσσιου οικότοπου.
«Επί σειρά ετών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο ηθικός αυτουργός στην υποβάθμιση των θαλασσών μας. Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής βάζει ένα φρένο σε αυτή την κακή πολιτική», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Ωστόσο, για την ουσιαστική διατήρηση των φυσικών μας πόρων, περιμένουμε από την Επιτροπή να πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις και ρυθμίσεις προστασίας των θαλασσών, όπως είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων», πρόσθεσε η Λάζου.
Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει ταχύτατα:
* στον καθορισμό θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία των αποθεμάτων των ψαριών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
* στη χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας και την προστασία των λιβαδιών που έχουν ήδη χαρτογραφηθεί.

Πηγή: http://www.greenpeace.org/greece/news/4800003

Δεν υπάρχουν σχόλια: