31 Ιουλίου 2010

Χωρίς έλεος και χωρίς όριο το κυνήγι των φαλαινών

ΑΓΚΑΝΤΙΡ (ΜΑΡΟΚΟ) Κατέρρευσαν οι διεθνείς συνομιλίες για αντικατάσταση του μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία με σκοπό την επιβολή ορίων στο κυνήγι των φαλαινών, ανακοίνωσαν οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (ΙWC) από το Μαρόκο.

Η Ιαπωνία και άλλες χώρες που ζητούν άρση της απαγόρευσης δεν βρήκαν κοινό έδαφος με τα κράτη που τάσσονται κατά και ζητούν αυστηρότερο έλεγχο στα φαλαινοθηρικά. Το μορατόριουμ ισχύει από το 1986, ωστόσο η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Νορβηγία είτε το αγνοούν εντελώς είτε εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» των διατάξεων, συνεχίζοντας τη φαλαινοθηρία με δραματικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς του θαλάσσιου κήτους.

Στη σύνοδο των 88 χωρών-μελών της ΙWC στο Αγκαντίρ του Μαρόκου η επιτροπή κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που θα χαλάρωνε το μορατόριουμ για 10 χρόνια, ζητώντας ως αντάλλαγμα από τις τρεις χώρες να περιορίσουν το κυνήγι και επιβάλλοντας αυστηρά όρια στον αριθμό των φαλαινών που θα επιτρεπόταν να θηρεύουν. Αν και συμφώνησε να χαμηλώσει το όριο στο κυνήγι φαλαινών, η Ιαπωνία αρνήθηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές της στον Νότιο Ωκεανό, όπου μεταναστεύουν για να βρουν τροφή τα τέσσερα πέμπτα των κητών.

Παράλληλα άλλα κράτη αρνήθηκαν να συζητήσουν μια συμφωνία που θα έθετε τέλος στο μορατόριουμ. «Φαίνεται ότι οι συνομιλίες τελείωσαν» δήλωσε η Σου Λίμπερμαν, επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ρew Εnvironment Group» που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρώνονταν κανονικά αύριο Παρασκευή. «Τώρα υπάρχει κίνδυνος η Ιαπωνία να εντείνει ακόμη περισσότερο τις φαλαινοθηρικές της δραστηριότητες» συμπλήρωσε.

Μέσω του απεσταλμένου της στο Μαρόκο η Ιαπωνία αποποιήθηκε τις ευθύνες της για το αδιέξοδο στις συνομιλίες υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση για τη φαλαινοθηρία στον Νότιο Ωκεανό έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο ενός «πακέτου» που θα περιελάμβανε και άλλα ζητήματα. «Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να συζητάμε μόνο ένα θέμα- πρέπει να έχουμε το πακέτο» δήλωσε ο Χιντέκι Μορονούκι , αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής Υπηρεσίας Αλιείας.

«Δεν συζητάμε μόνο για το ζήτημα στον Νότιο Ωκεανό. Συζητάμε για το μέλλον αυτού του οργανισμού» προσέθεσε. Κάθε χρόνο περίπου 1.500 κήτη σκοτώνονται από τα φαλαινοθηρικά των τριών χωρών. Τις περισσότερες φάλαινες σκοτώνει η Ιαπωνία, για «ερευνητικούς» σκοπούς, όπως ισχυρίζεται. Στην πραγματικότητα όμως το κρέας καταλήγει σε εστιατόρια και όχι σε επιστημονικά εργαστήρια.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=339503&dt=24/06/2010#ixzz0rkTruH1F

Δεν υπάρχουν σχόλια: